Románia felé kacsingat a Díjbeszedő
Portfolió.hu - Napi Hírek, 2007. október 18.


A budapesti közüzemek részére végzett komplex számlázási- és ahhoz kapcsolódó díjbeszedési feladatok mellett egyre meghatározóbb nyomdai és követelésvásárlási tevékenységeket végez a Díjbeszedő Holding Zrt. A társaság közelmúltban új tagokkal kiegészült menedzsmentje kidolgozta a társaság középtávú stratégiáját. Ennek része többek között, hogy 2011-re az árbevételen belül a közüzemi szolgáltatások 60%-os szint alá süllyedjenek, míg a követeléskezelés 5%-ról 19%-ra, a papíralapú szolgáltatások pedig 20%-ról 23%-ra emelkedjenek. A fentieken túl külföldi terjeszkedés is napirenden van, melynek első állomása várhatóan Románia lesz - hangzott el a Díjbeszedő Holding Zrt. mai napon tartott sajtótájékoztatóján.

A tizenöt éve munkavállalói és vezetői tulajdonban működő holding vezetése 2011-re 13 milliárd forintot meghaladó árbevételi szintet célzott meg, amit tevékenységének vidéki, illetve külföldi piacokra történő kiterjesztésével kíván elérni. Ez a 2006-os konszolidált árbevételhez képest közel 60%-os növekedést jelent.

A Díjbeszedő ötéves stratégiája dinamikus árbevétel-növekedés mellett igyekszik a már jelenleg is több lábon álló működést hosszú távon biztosítani. Ezt a célt szolgálja az a törekvése, hogy ügyfél- és szolgáltatásközpontú működését fokozatosan az egész országra, sőt, a határokon túlra is kiterjessze.

A csoport fő tevékenysége a közüzemek részére végzett számlázási- és díjbeszedési, valamint az ehhez kapcsolódó követelésvásárlási szolgáltatás, amellyel kellően nagyszámú ügyféllel rendelkező társaságokat céloz meg. Az üzletág növekedésének egyik fő alapja a jelenlegi budapesti közüzemek számára nyújtott szolgáltatások vidéki nagyvárosokban történő bevezetése.

A különböző közüzemi tevékenységek (vízszolgáltatás, szennyvízelvezetés, szemétszállítás, önkormányzati lakásbérlet, stb.) egymást átfedő ügyfélkörének végzett számlázási, díjbeszedési és ügyfélszolgálati feladatok egy kézben összpontosításával ugyanis a Díjbeszedő jelenlegi, évtizedes gyakorlati tapasztalatokra épülő megoldása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a szolgáltatást igénybe vevő közüzemek - és azok tulajdonosai - számára.

A díjbeszedési tevékenység másik, a következő években várhatóan fokozatosan teret nyerő szolgáltatása a Díjbeszedő saját fejlesztésű, szolgáltatóktól független elektronikus számlakezelési rendszere a Díjnet lehet, amellyel a csoport új területen, a hazai elektronikus számlabemutatási piacon céloz meg vezető pozíciót.

A nyomda üzletág a nagy volumenű, megszemélyesített küldemények területén már ma is a legnagyobb szereplőnek számít. Jelenleg a cégcsoport a teljes kapacitás 4.5%-át, míg a maradékot külső megrendelők kötik le. A nyomdai szolgáltatások piacán érezhető jelentős verseny ellenére az üzletág öt év alatt kétszeresére kívánja bővíteni szolgáltatásainak mértékét.

A fenti szegmens a távközlési, a pénzügyi és a közüzemi szektorban van jelen. Az üzletág árbevétele tavaly 1.7 milliárd forint volt, mely nem tartalmazza a Holding számára végzett tevékenységből származó árbevételt.

A dinamikus növekedést többek között akvizíciókkal, iparágra való fókuszálással - elsősorban pénzügyi szektor -és innovatív fejlesztésekkel kívánják elérni. A cégcsoport legdinamikusabban fejlődő üzletága, a nem közüzemekhez kapcsolódó követelésvásárlási és követeléskezelési üzletág a következő öt évben, folytatva a kis összegű, nagy darabszámú követelések vásárlását, a piac elsőszámú szereplőjévé kívánja kinőni magát. Szintén az elsősorban banki és távközlési szolgáltatók követeléseinek megvásárlását végző tevékenység lehet az első, amellyel a Díjbeszedő Holding a határokon kívül tervezi megjelenését.

A fentiekhez Kiss Ádám, a társaság vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy Románia felé kíván terjeszkedni a Holding, mely várhatóan hónapokon belül valóra fog válni.