Román pénzre pályázik a Díjbeszedő
Index.hu, 2007. október 18.


A budapesti közüzemek részére végzett komplex számlázási és díjbeszedési feladatok mellett egyre meghatározóbb nyomdai és követelésvásárlási tevékenységet végez a Díjbeszedő Holding. A társaság középtávú tervei szerint 2011-re már a 13 milliárd forintot is meghaladja az árbevétele, amit tevékenységének vidéki, illetve külföldi piacokra történő kiterjesztésével érne el.

A Díjbeszedő Holding új stratégiája szerint 2011-re már a 13 milliárd forintot is meghaladja az árbevétele. Ezt úgy érnék el, hogy a jelenleg csak a fővárosra korlátozódó tevékenységüket fokozatosan az egész országra, majd külföldre is kiterjesztenék.

A csoport fő tevékenysége a közüzemi díjak beszedése és az ahhoz kapcsolódó számlák, küldemények elkészítése, feldolgozása. Ezen túlmenően nyomdai, küldemény-előállítási tevékenység, illetve lejárt és nem lejárt követelések megvásárlása is szolgáltatásuk része. Tevékenységével főként a kellően nagyszámú ügyféllel rendelkező társaságokat célozza meg.

A növekedés fő alapja, hogy a közüzemeknek nyújtott szolgáltatásokat a vidéki nagyvárosokra is kiterjesszék. Regionális közműveknek és önkormányzatoknak is szeretnének hasonló szolgáltatást nyújtani - mondta Kovács Zoltán vezérigazgató. A lényeg, hogy a különböző közüzemi tevékenységeket (például vízszolgáltatást, szennyvízelvezetést, szemétszállítást, kéményseprést) egy kézben összepontosítsák. A Díjbeszedő fő partnerei a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Fővárosi Kéményseprőipari Zrt., a Fővárosi Vízművek és további 15 kisebb fővárosi szolgáltató (önkormányzati vagyonkezelők, társasházak).

Éves szinten összesen ötvenmilliárd forintot szednek be, 15 milliárd számlát bocsátanak ki 750 ezer háztartásnak. A Díjbeszedő Holding hatvan éve, 1949-ben alakult, 1993-ban privatizálták, jelenleg száz százalékban magánszemélyek (jelenlegi és volt munkatársak) tulajdonában van. A társaság konszolidált árbevétele 8,1 milliárd forint, 7,8 milliárd forint saját tőkével. Kovács Zoltán szerint a díjszolgáltatási tevékenység mellett a következő években egyre nagyobb teret nyer a Díjnet. Ez egy elektronikus számlakezelési rendszer , amellyel a közüzemi számlákat lehet befizetni interneten, kényelmesen, sorbanállás nélkül.

A Díjbeszedő Holding legdinamikusabban fejlődő üzletága a nem közüzemekhez kapcsolódó követelésvásárlási és követeléskezelési üzletág. A csoport a le nem járt közüzemi tartozásokat vásárolja fel. Ezeket folyamatosan faktorálja, jogi úton próbálja behajtani, kezeli a számlareklamációkat és egyéb adminisztrációs feladatokat. Külföldi megjelenését ezzel a tevékenységével tervezi, elsősorban banki és távközlési szolgáltatók követeléseinek megvásárlásával.

A csoport nyomdai üzletága már jelenleg is az egyik legnagyobb piaci szereplőnek számít. Itt számla- és ügyfélleveleket, bankszámla-kivonatokat, marketinganyagokat kezelnek és szállítanak ki az ügyfeleknek. Főleg a közüzemek, bankok, távközlési cégek tartoznak az ügyfeleik közé. A nyomtatványokat saját nyomdában állítják elő. Jelinek Gábor vezérigazgató-helyettes szerint a nyomdai szolgáltatások piacán igen nagy a verseny, ennek ellenére üzletága a következő öt évben kétszeresére növelné szolgáltatásainak mértékét. Az elmúlt öt évben átlagosan évi 20 százalékot növekedett az üzletág. Külföldön elsősorban Romániát célozzák meg, először könnyebben kivihető pénzügyi és követelési üzletággal. Majd fokozatosan az összevont díjbeszedési tevékenységet is megpróbálnák bevezetni.