Egyre több cég helyez hangsúlyt a lakossági követelések behajtására - Nagyon hiányoznak az adatok
Napi Gazdaság, 2007. december 13.


Magyarországon nem készül teljes összesítés a lakossági tartozások piacáról, ezért lényegében lehetetlen megmondani, hogy milyen a polgárok kitettsége, sőt arról is csak a részinformációk alapján alkothatunk véleményt, hogy milyen a magyar lakosság fizetési fegyelme - mondta a konferencián Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója. A kérdés a szakember szerint túlmutat a puszta lakossági problémán, hiszen a lakosságon belül szép számmal akad olyan egyéni vállalkozó, családi betéti társaság, amely esetében a magánszemélyek jövedelmi viszonyai direkt kapcsolatban vannak a vállalkozás financiális helyzetével.

Kovács szerint tovább cizellálja a képet, hogy a tartozásokat illetően sem egyértelmű a helyzet, hiszen messze nem esik azonos megítélés alá sem a szankciók, sem a társadalmi megítélés alapján az, ha az adott magánszemély egy hitelintézetnek, egy közműszolgáltatónak vagy éppen egy parkolási társaságnak tartozik.

Magyarország legnagyobb lakossági követelésvásárló cége, a partnereitől tavaly 45, az idén várhatóan 53 milliárd forintnyi le nem járt követelést megvásárló Díjbeszedő Holding vezérigazgatója saját számításai és egyéb publikus adatok alapján úgy becsülte, hogy jövőre mintegy 365 milliárd forint értékű új lakossági tartozás keletkezhet, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a szórás óriási. Ennek legnagyobb, 250 milliárdos részét a lakossági hitelállomány felfutása hozhatja - mondta Kovács, aki szerint a hitelintézetek lassan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a statisztikák szerint a bedőlések valószínűsége a kihelyezés harmadik-negyedik évétől, illetve makrogazdasági sokkok esetén növekszik meg számottevően.

A hitelek 2002-es felfutása miatt ennek az időszaknak a kezdetén tartunk, ráadásul a gazdasági kiigazítás nyomán a lakosság életkörülményei is számottevően megnehezedtek. Érzi ezt a Díjbeszedő is, ahol a késedelmes fizetések aránya az idén ősszel már érezhetően megnövekedett - Kovács szerint a közüzemi és telekommunikációs szolgáltatóknak a jövő évben 92 százalékos átlagos beszedési szint mellett is mintegy 100 milliárd forintnyi új kinnlevőségük keletkezik 2008-ban.

A fennmaradó területek (parkolócégek, közlekedési vállalatok, önkormányzatok) kinnlevőségei növekedésének nagyságrendjét a legnehezebb megbecsülni, mivel azok mérete legfeljebb becsülhető és a behajtás adatai a legtöbb esetben ismeretlenek vagy pontatlanok, így nehéz viszonyítani.

A Díjbeszedő Holding szakembere szerint ezen a területen ugyanakkor óvatos becsléssel is nyugodtan lehet úgy számolni, hogy legalább 15 milliárd forintnyi új követelés keletkezik majd. A behajtási hatékonyság nagyban függ magától a követelés hátterétől, összegétől, ám szemmel látható tendencia, hogy a nagy lakossági követelésekkel bíró vállalkozások egyre többször fordulnak professzionális, külső szolgáltatókhoz - a legutóbbi, nagy port felvert hír a Budapesti Közlekedési Vállalat kinnlevőségeinek padláskisöprő jellegű értékesítése volt.
A szakember szerint ugyanakkor a hatékonyság szempontjából a magánügyfelekkel rendelkező cégek számára középtávon mindenképp a tartozások rendszeres kihelyezése, értékesítése lehet a megoldás.

A hitelintézetek lassan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a bedőlések valószínűsége a kihelyezés harmadik-negyedik évétől, illetve makrogazdasági sokkok esetén növekszik meg számottevően.

Nagy László Nándor