Nem akarok több csekket kapni!
Szabad Föld Online, 2009. április 14.


Egyre több szolgáltató teszi lehetővé, hogy számláinkat ne csak postai, hanem elektronikus úton is kiegyenlíthessük. Így nem csak a sorbanállást és a káoszt kerülhetjük el, de környezetbarátak is lehetünk - kiszámoltuk, mennyit árt a természetnek néhány ártalmatlannak tűnő számla.

Ingyenes felelősség-mérőt kínál az amerikai PayItGreen: kiszámíthatjuk, mennyi papírt, vizet, benzint, üvegházgázt spórolhatunk környezetünknek, ha átállunk az elektronikus fizetésre. Egy átlagos háztartást alapul véve havi tíz számlával számoltunk: víz, gáz, áram, internet, kábeltévé, havi kimutatás a banktól, kölcsön, adók, részletfizetés. Az egyenleg: évente másfél kiló papír, 121 liter víz, 3,8 liter benzin. Az üvegházgáz-kibocsátás egy átlagos háztartás esetén 27,2 kilogramm - amennyit az autónk 95 kilométeren kibocsát és amennyit egy fa első tíz éve alatt elnyel.
Ma már Magyarországon is sok szolgáltatónál kérhetjük az elektronikus számlázást. Ezek közé tartozik az Émász, az Elmű, a UPC, vagy a számos közművel szerződésben álló Díjbeszedő Holding Zrt. A legegyszerűbb, ha az interneten utánanézünk, vagy megérdeklődjük havi számláink kibocsátóitól, hogy lehetővé teszik-e az internetes vagy bankkártyás fizetést. Ne felejtsük el, hogy sok kicsi sokra megy: a KSH adatai szerint 3,8 millió háztartás van Magyarországon - érdemes beszorozni ezzel a számmal a fenti adatokat..

Ilijin Kinga